Průmysl eurozóny rostl v lednu nejrychleji za 10 let

06.02.2018
Euroskop, čtk

Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny zahájila rok nejrychlejším tempem za více než deset let. Nové zakázky stoupaly, přestože výrobci zvyšovali ceny nejrychleji za téměř sedm let. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného společností IHS Markit.

Eurzóna se v loňském roce ukázala být jednou z nejvýkonnějších ekonomik a podle ukazatelů IHS Markit bude stávající růst pokračovat ještě nejméně několik měsíců.

Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu eurozóny se v lednu zvýšil na 58,8 bodu z 58,1 bodu v prosinci a je nejvyšší od června 2006. Index tak dále stoupl nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. O vzestup se zasloužil především sektor služeb, jehož PMI stoupl z 56,6 na 58 bodů.

„Výrazný vzestup má širokou základnu a to zvyšuje potenciál dalšího rozmachu. Poptávka se zvyšuje po celé eurozóně,“ uvedl ekonom IHS Markit Chris Williamson. Data podle něho signalizují, že eurozóna zahájila letošní rok slibným tempem růstu a že cenové tlaky jsou přiměřené. Pokud se index PMI nezmění, hrubý domácí produkt by se měl za první čtvrtletí zvýšit o jedno procento, což by byl nejlepší výsledek od 2. čtvrtletí 2010 a zásadně víc, než 0,6 procenta, jak v lednu předpovídal průzkum agentury Reuters.

Největší vzestup za téměř sedm let vykázala aktivita největší ekonomiky eurozóny, Německa, kde index v lednu vzrostl na 59 bodů z prosincových 58,9 bodu. Naopak v Británii se index snížil na 16měsíční minimum, a to z 54,2 na 53 bodů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek