Komise varovala 12 zemí EU kvůli hospodářské nerovnováze

07.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes varovala Itálii, Chorvatsko a Kypr, že jejich hospodářství je v nadměrné nerovnováze. S nerovnováhou, byť v menší míře, se potýká také osm dalších zemí. Komise to dnes uvedla v hodnocení situace členských států, které je součástí každoročního cyklu koordinace hospodářské a fiskální politiky Evropské unie.

Místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis po dnešním jednání komise připomněl, že evropské hospodářství nyní roste nejrychleji za poslední desetiletí.

„Roste míra investic, zaměstnanost je na rekordních úrovních a nezaměstanost skoro na míře před krizí. Snížil se podíl lidí s rizikem sociálního vyloučení, zlepšují se veřejné finance a bankovní sektor se uzdravuje,“ vypočetl.

Právě v takové chvíli ale podle něj platí, že silné jsou takové ekonomiky, které účinným způsobem řeší své vlastní slabé stránky. „A přesně taková by měla být naše další strategie na národní i evropské úrovni,“ podotkl.

Pozor si musí dávat i Německo či Švédsko

Komise dnes zlepšila hodnocení stavu ekonomiky Francie, Portugalska a Bulharska, nerovnováha ale v těchto zemích dál přetrvává. Upozornění míří také do Německa, Irska, Nizozemska, Španělska a Švédska. Z 12 států bloku, jejichž hospodářství Komise kvůli možné makroekonomické nerovnováze prověřovala od loňského listopadu, bylo jen v případě Slovinska konstatováno, že žádná nerovnováha nehrozí.

Po analýze stavu v jednotlivých státech bloku, která dnes byla zveřejněna, je na členských zemích EU, aby do dubna představily své hospodářské priority na letošní rok. Komise následně v květnu na základě nynějších materiálů předloží svá konkrétní doporučení, jaké úpravy a reformy by jednotlivé země měly udělat ke zlepšení výkonu své ekonomiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek