EU chce, aby velké firmy danily tam, kde jim vznikají zisky

15.03.2018
Euroskop, čtk

Evropský parlament dnes bude hlasovat o dvou návrzích tvořících možnou budoucí reformu zdaňování mezinárodních firem. Projekt takzvaného konsolidovaného společného základu daně z příjmu právnických osob (CCCTB) má za cíl boj proti agresivním daňovým praktikám firem, tedy placení nižších daní.

Nová evropská pravidla by měla zejména zajistit, aby nadnárodní společnosti své příjmy danily tam, kde vytvářejí zisky, a nikoli například v zemích s nižšími sazbami. Druhý návrh požaduje, aby korporace s obratem přes 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) vypočítávaly své daňové základy ve všech členských státech EU stejným způsobem.

Autoři posudků z řad europoslanců navíc chtějí zahrnout do opatření velké internetové společnosti jako Facebook, Amazon a Google. Těm vynášejí osobní údaje Evropanů obrovské zisky, což se ale momentálně do výpočtu jejich daňových povinností nepromítá.

V daňových otázkách má ovšem Evropský parlament v evropském legislativním procesu jen konzultační roli a jeho stanoviskem není Komise vázána. Daný zákon musí jednomyslně schválit zástupci členských zemí v Evropské radě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek