Irsko loni bylo opět nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU

16.03.2018
Euroskop, čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) Irska loni vzrostl o 7,8 procenta, země se tak již čtvrtým rokem za sebou stala nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil irský statistický úřad. Analytici však upozorňují, že údaje jsou částečně nadnesené statistickým zkreslením.

Použitelnost údajů o HDP jako přesného měřítka pro tak otevřenou ekonomiku byla zpochybněna v roce 2015, kdy byla čísla o růstu upravena po masivní revizi zásob kapitálového majetku v rozsáhlém nadnárodním sektoru. Stabilnější data ale ukazují, že růst reálné ekonomiky je silný. Čistý vývoz však podpořila absence vysokého dovozu duševního vlastnictví a leasingu letadel, které zkreslovaly údaje v minulosti.

Statistický úřad začal postupně zavádět nová měřítka, která nezahrnují některé deformující aktivity. Modifikovaná domácí poptávka tak loni stoupla o 3,9 procenta, což naznačuje, že širší ekonomika zatím cítí pouze malý počáteční dopad plánovaného odchodu Británie z EU, napsala agentura Reuters.

Irská ekonomika se rychle vzpamatovala z ekonomického krachu před téměř deseti lety. Země byla nucena v roce 2010 požádat o mezinárodní pomoc. Míra nezaměstnanosti se podle posledních údajů snížila na 6,1 procenta z 16 procent v době vrcholu krize. Zaměstnanost je pak blízko svého vrcholu z roku 2007.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek