Před 25 lety vznikl jednotný evropský trh

16.03.2018
Rada Evropské unie, Euroskop

Evropská unie letos slaví 25. výročí vzniku jednotného evropského trhu, který je považován za jeden z jejích hlavních úspěchů. V rámci jednotného trhu došlo k harmonizaci pravidel, která umožnila odstranit překážky pro pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Podle údajů Rady Evropské unie se díky jednotnému evropskému trhu zvýšil růst ekonomiky EU o 25 %, vytvořilo se 3,6 milionu pracovních míst. EU se dnes řadí mezi největší světové obchodní velmoci.

Jednotný evropský trh začal fungovat od 1. ledna 1993, přestože byl ustanoven již Římskou smlouvou v roce 1957. Kromě 28 členských států EU na něj mají přístup také Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko.

EU se nyní soustředí na dokončení jednotného digitálního trhu. Ten má zajistit volný přenos dat, který umožní obyvatelům EU využívat všech výhod digitalizace bez ohledu na hranice.

V posledních dvou letech přispělo k budování jednotného digitálního trhu například zrušení poplatků za roaming, možnost sledovat předplacený online obsah v jiném státě EU nebo ukončení neopodstatněného zeměpisného blokování při nákupech na internetu.

Podívejte se na minutové video o jednotném evropském trhu:

video
K videu se dostanete kliknutím na obrázek. Zdroj: Rada EU

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek