Komise chce levné přeshraniční platby v eurech pro země mimo eurozónu

28.03.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes přišla s návrhem, který má zlevnit přeshraniční platby v eurech pro občany těch států EU, které společnou měnu nepoužívají. Návrh představil místopředseda komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis s tím, že lidé a firmy v zemích unie mimo eurozónu tak získají stejné podmínky jako občané těch zemí unie, kde se eurem platí.

Uvnitř eurozóny spotřebitelé a podniky platí velmi nízké poplatky za přeshraniční platby v eurech v důsledku nařízení o přeshraničních platbách už z roku 2001. Podle stávajících pravidel není v transakcích v eurech uvnitř nebo s jiným členským státem eurozóny žádný rozdíl, pokud je provádí rezident nebo podnik z eurozóny. Dnešní návrh komise tato pravidla srovnává pro všechny členské země bloku.

„Všichni Evropané budou moci převádět peníze v eurech do jiné země EU za cenu, kterou platí za domácí transakce. Také přepočet při platbě kartou v zemi, kde platí jiná měna, bude díky dnešnímu návrhu pro spotřebitele naprosto transparentní,“ uvedl Dombrovskis.

Podle návrhu také mají být poplatky účtované za přeshraniční platby v eurech stejné jako poplatky za obdobné domácí platby v místní měně. Podle komise tak klesnou na pouhých několik eur nebo dokonce centů. Podle EK to bude výrazná změna, neboť poplatky za obyčejný převod dnes v některých členských státech mimo eurozónu mohou být „astronomické“, komise uvádí až 24 eur (600 Kč) za převod 10 eur (250 Kč).

Vysoké poplatky jsou podle komise překážkou na jednotném trhu. Omezují totiž výrazně přeshraniční aktivity jako jsou nákupy zboží a služeb ze zemí s jinou měnou a to pro domácnosti i pro firmy, hlavně ty malé a střední.

O dnešním návrhu budou nyní jednat členské státy bloku a europarlament.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek