Zadlužení členských zemí EU loni kleslo, v ČR je 4. nejnižší

23.04.2018
Euroskop, čtk

Zadlužení členských zemí Evropské unie loni kleslo na 81,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 83,3 procenta v předchozím roce. Česká republika měla v rámci EU čtvrtý nejnižší poměr vládního dluhu k výkonu ekonomiky. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat.

Největší zadlužení na konci loňského roku vykazovalo Řecko, kde poměr dluhu k HDP dosahoval téměř 179 procent. Nejlepší situace naopak panovala v Estonsku, jehož zadlužení činilo pouze devět procent HDP. V ČR zadlužení kleslo na 34,6 procenta HDP z 36,8 procenta na konci roku 2016, vyplývá z údajů Eurostatu.

Schodek veřejných financí v členských zemích EU se loni snížil na 1,0 procenta HDP z předloňských 1,6 procenta. Dvanáct členských zemí, včetně České republiky, přitom vykázalo přebytek. V ČR činil přebytek 1,6 procenta HDP, což představovalo třetí nejvyšší úroveň v EU.

V samotné eurozóně zadlužení loni kleslo na 86,7 procenta HDP z 89 procent v předchozím roce. Rozpočtový schodek se snížil na 0,9 procenta HDP z předloňských 1,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek