Komise navrhla snazší přeshraniční spojování firem

25.04.2018
Euroskop, čtk

Návrh pravidel, která mají firmám zjednodušit například přesuny z jedné země do druhé či přeshraniční spojování společností uvnitř unijního jednotného trhu, dnes členským zemím EU nabídla Evropská komise. Návrhy, které představil první místopředseda Komise Frans Timmermans a komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová, také umožní ve všech státech Unie zakládat firmy či jejich pobočky přes internet, a tedy rychleji a levněji.

Timmermans před novináři zdůraznil, že navrhované směrnice obsahují i dostatečné záruky k ochraně práv zaměstnanců či minoritních akcionářů a také pojistky, že snazší přeshraniční sjednocování či rozdělování společností nebude možné využívat cíleně k daňovým únikům.

Komise dnes připomněla, že současná pravidla se mezi jednotlivými členskými státy výrazně liší a často pro firmy představují zcela nepřiměřenou administrativní zátěž při nízké ochraně zaměstnanců i věřitelů či akcionářů. S harmonizací pravidel komise předpokládá pro každou podobnou operaci úsporu mezi 12.000 až 19.000 eury (300.000 až asi 475.000 korun) a celkově za příštích pět let okolo 176 až 280 milion eur (4,4 až sedm miliard korun).

Založit firmu elektronicky je v současnosti možné jen v 17 zemích unie, připomněla dnes také komise. Je to přitom podle ní obvykle o polovinu rychlejší a až třikrát levnější než klasický „papírový“ postup. Komise nyní ovšem kromě jiného navrhuje, aby úřady mohly – v případě, že mají zájemci o ustavení firmy pochybnosti – trvat na fyzickém příchodu majitelů společnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek