ECB nechala podle očekávání měnovou politiku beze změny

26.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání nechala základní úrokové sazby beze změn a nepřikročila ani k úpravě programu nákupů cenných papírů. Prezident ECB Mario Draghi se pak na tiskové konferenci snažil uklidnit obavy z nedávného zpomalení růstu v eurozóně. Nechal tak otevřené dveře možnosti, že by ECB do konce letošního roku mohla program nákupů dluhopisů ukončit.

ECB potvrdila, že do konce září bude pokračovat v nákupech dluhopisů v měsíčním objemu 30 miliard eur (764 miliard Kč). Zopakovala také, že je v případě potřeby připravena tyto nákupy prodloužit. „Ekonomické ukazatele naznačují určité zpomalení tempa růstu od počátku roku,“ řekl na tiskové konferenci Draghi. „Toto zpomalení může částečně odrážet pokles z vysokého tempa růstu, které jsme zaznamenali na konci loňského roku, přispívat k tomu ale mohou i dočasné faktory,“ pokračoval. Zdůraznil ale, že ekonomika zůstává silná a růst by měl být solidní.

Nedávné ekonomické údaje z eurozóny naznačily zpomalení rychlé ekonomické expanze regionu. Členové měnového výboru zatím zůstávají optimističtí, investoři ale očekávání růstu úrokových sazeb v eurozóně už posunuli, upozornila agentura Reuters. Podle současných prognóz by ECB měla program nákupů dluhopisů ukončit do konce letošního roku. Úrokové sazby by se pak měly poprvé od roku 2011 zvýšit kolem poloviny příštího roku.

Draghi dodal, že rizika týkající se výhledu růstu eurozóny zůstávají v zásadě vyvážená. Rizika spojená s globálními faktory, jako je hrozba zvýšeného ochranářství v obchodních vztazích, se ale stávají markantnější. Šéf evropského odboru Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen minulý týden uvedl, že ECB by měla nadále podporovat ekonomiku eurozóny výrazně uvolněnou měnovou politikou. Centrální banka usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. V březnu činilo meziroční tempo růstu spotřebitelských cen 1,3 procenta.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek