Prodej aut v západní Evropě se v dubnu vrátil k růstu

07.05.2018
Euroskop, čtk

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě se v dubnu meziročně zvýšil o devět procent na 1,22 milionu vozů. Vrátil se tak k růstu po šestiprocentním poklesu v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů výzkumné organizace LMC Automotive. K příznivému vývoji na řadě trhů přispěl vyšší počet prodejních dnů, který byl důsledkem dřívějšího termínu velikonočních svátků. Británie v dubnu zaznamenala první nárůst prodeje automobilů za rok.

Zpráva LMC o prodeji automobilů v západní Evropě je založena na dostupných údajích o registraci vozidel v jednotlivých zemích a na odhadech pro některé menší trhy. Oficiální zprávu o dubnovém vývoji prodeje aut v celé Evropské unii zveřejní 17. května Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Německo, které je největším automobilovým trhem v Evropě, ohlásilo ve čtvrtek osmiprocentní nárůst dubnového prodeje. V Itálii se prodej zvýšil o 6,5 procenta, ve Francii o devět procent a v Británii dokonce o 10,4 procenta. K růstu prodeje v Británii přispěly mimořádně slabé výsledky v loňském dubnu, kdy se poptávka propadla o 20 procent v důsledku zvýšení daňové zátěže, napsala agentura Reuters.

Svaz dovozců automobilů také oznámil, že prodej nových osobních automobilů v České republice v dubnu meziročně vzrostl o 6,6 procenta na 24.259 vozidel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek