Ekonomika eurozóny i celé EU v 1. čtvrtletí zpomalila růst

15.05.2018
Euroskop, čtk

Hospodářský růst eurozóny i celé Evropské unie v prvním čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům zpomalil a činil 0,4 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí přitom hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny vzrostl o 0,7 procenta a celé EU 0,6 procenta. Evropský statistický úřad Eurostat tak dnes potvrdil svůj dřívější rychlý odhad.

V meziročním srovnání HDP v 19 zemích platících eurem zpomalil na 2,5 procenta z 2,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Celá EU pak vykázala meziroční růst 2,4 procenta, po 2,7procentním zvýšení v posledních třech měsících 2017.

Ekonomika České republiky v letošních prvních třech měsících stoupla o 0,5 procenta po růstu 0,8 procenta v předchozím čtvrtletí, meziroční růst zpomalil z 5,5 na 4,5 procenta. Pro porovnání úřad uvádí, že hospodářství Spojených států ve čtvrtletí zpomalilo růst z 0,7 na 0,6 procenta, meziročně naopak zrychlilo z 2,6 na 2,9 procenta.

Eurostat upozornil, že odhad vychází z údajů od zemí, které mají na HDP eurozóny podíl 96 procent a na HDP celé EU pak 94 procent. Eurostat ve svém odhadu neuvádí žádné další podrobnosti. Všechna data mohou být revidována. Zpřesňující zprávu zveřejní 7. června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek