Světová obchodní organizace: EU stále poskytuje Airbusu subvence

16.05.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie stále poskytuje nezákonné subvence evropskému výrobci letecké techniky Airbus. Rozhodl o tom včera odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO). Rozhodnutí WTO je součástí vleklého sporu mezi EU a Spojenými státy ohledně subvencování výroby letadel. Podle Washingtonu otevírá cestu k uvalení sankcí na evropské výrobky.

Evropská unie podle WTO pokračující podporou Airbusu způsobila újmu americkému konkurentovi Boeing. Spojené státy tvrdí, že evropské země poskytly Airbusu státní pomoc v hodnotě 22 miliard dolarů (473,5 miliardy Kč), aby mu pomohly s výrobou letadel A380 a A350, informuje zpravodajský server BBC.

„Tato zpráva jednou provždy potvrzuje, že EU dlouhou dobu ignorovala pravidla WTO. A ještě horší je, že subvence v EU připravily americké podniky na tržbách o desítky miliard dolarů,“ uvedl v reakci na rozhodnutí WTO americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

„Pokud Evropská unie konečně nepodnikne kroky k tomu, aby zastavila porušování pravidel a poškozování amerických zájmů, Spojené státy budou muset přistoupit k odvetným opatřením u výrobků z EU,“ dodal.

Sporné subvence i kolem amerického Boeingu

Evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová nicméně upozornila, že WTO ve svém rozhodnutí zamítla velkou část amerických tvrzení ohledně podpory Airbusu. EU nyní podle Evropské komise musí splnit pouze několik zbývajících povinností, aby byla plně v souladu s pravidly WTO.

WTO navíc v současnosti řeší také kauzu týkající se subvencí pro americký Boeing, která by podle Airbusu mohla vést k sankcím EU vůči Spojeným státům. „Dnešní zpráva je opravdu jen polovinou celého příběhu,“ uvedl včera šéf Airbusu Tom Enders.

Včerejší rozhodnutí WTO nicméně podle BBC pravděpodobně poskytne Spojeným státům silnější pozici při jednání s EU ohledně nových amerických cel na dovoz oceli a hliníku. EU je od těchto cel zatím osvobozena a doufá, že získá trvalou výjimku. Podle dřívějších informací médií si Spojené státy pro vynětí Evropské unie z nových cel kladou řadu podmínek v oblasti obchodní i obranné politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek