Francie uvolňuje pracovní legislativu

03.08.2005
Francouzská vláda přijala „záchranný plán pro pracovní místa“, který obsahuje i šest dekretů zaměřených na růst zaměstnanosti.

Francouzský premiér Dominique de Villepin 2.srpna oznámil, že vláda přijala několik nových zákonů, které flexibilní francouzský trh práce. Základním kamenem akčního plánu je předpis „contract nouvelles emabauches“ (kontrakt pro nové zaměstnance). Tento nový zákon umožní společnostem s méně než 20 zaměstnanci propustit bez udání důvodů nově přijaté zaměstnance až do uběhnutí lhůty dvou roků od jejich přijetí. Zaměstnavatelská organizace MEDEF nový zákon přivítala, odbory s ním naopak nesouhlasí.

Mnoho studií v poslední době poukazovalo na to, že Francie a Německo by měly zavést na své trhy práce více flexibility. Premiér Villepin bezprostředně po svém nástupu do funkce prohlásil, že chce v krocích na oživení francouzské zaměstnanosti inspirovat holandským modelem „flexikurity“ – kombinací flexibility trhu práce se silnou sociální politikou umožňující propuštěným zaměstnancům rychlý návrat do práce.

Sdílet tento příspěvek