Soud: Nárok na škodné je i za zpožděný let mimo EU

01.06.2018
Euroskop, čtk

Nejvyšší unijní soud rozhodoval v případu Němky, která přiletěla z Německa do marockého Agádíru se čtyřhodinovým zpožděním. Rezervovala si let s marockou leteckou společností z Berlína do Agádíru s přestupem v Casablance. Zde se jí nepodařilo včas přestoupit, protože její místo již obsadil někdo jiný.

Podle evropského práva by měla nárok na odškodné za více než tři hodiny zpožděný vnitroevropský let, a také v případě přímého letu z nebo do EU. Marocké aerolinky argumentovaly, že v případě letu z Casablanky do Agádíru se jednalo o vnitrostátní let v Maroku, a ženě proto nárokovat odškodné nepřísluší.

Podle soudců ale byly oba spoje součástí jedné rezervace a je na ně tedy třeba nahlížet jako na jeden let. A to i přesto, že se plánované mezipřistání uskutečnilo mimo EU.

Evropská pravidla umožňují, aby cestující, jejichž let se opozdil o více než tři hodiny, nárokovali po letecké společnosti odškodné ve výši 250 eur (zhruba 6450 Kč) až 600 eur (asi 15.500 Kč) v závislosti na překonané geografické vzdálenosti. Uplatnit jej mohou až tři roky zpětně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek