Evropskou ekonomiku nejvíce ohrožují obchodní bariéry

10.07.2018
Euroskop, čtk

Největší hrozbu pro evropskou ekonomiku teď představují nové obchodní bariéry. Uvedl to včera prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Dodal, že Evropská unie by měla jít příkladem a podporovat ekonomickou otevřenost.

ECB na červnovém zasedání oznámila, že je připravena letos ukončit nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst v eurozóně. Zároveň snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 2,1 procenta z dříve předpokládaných 2,4 procenta.

Podle Draghiho jsou nyní hospodářská rizika „spojena především s hrozbou zvýšeného protekcionismu“. Americký prezident Donald Trump letos zavedl nová cla na dovoz oceli a hliníku i na řadu čínského zboží. Jeho kroky vedly k odvetným opatřením ze strany Evropské unie, Číny i dalších obchodních partnerů.

Draghi uvedl, že „silná a jednotná Evropská unie může přispět k získávání výhod z ekonomické otevřenosti a současně chránit své obyvatele před nekontrolovanou globalizací. „EU může podpořit multilateralismus a světový obchod, což jsou základní kameny růstu ekonomické prosperity v posledních sedmi desetiletích,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek