Úspěch investičního plánu EU – zmobilizoval 335 miliard eur

19.07.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ve středu oznámil úspěch investičního plánu, kterým v roce 2015 Komise reagovala na nízký růst ekonomiky unie. Novinářům Juncker společně s prezidentem Evropské investiční banky (EIB) Wernerem Hoyerem řekli, že plán, někdy označovaný Junckerovým jménem, dokázal ve všech 28 zemích unie zmobilizovat celkem 335 miliard eur (přes 8,6 bilionu Kč).

„Překročili jsme původní investiční cíl ve výši 315 miliard eur a Evropský fond pro strategické investice (EFSI) by měl do roku 2020 v unii vytvořit 1,4 milionu pracovních míst a zvýšit výkon ekonomiky o 1,3 procenta,“ uvedl Juncker. Upozornil, že z fondu byly financovány projekty, které by se neobešly bez podpory EFSI a to bez dalšího zadlužování. Dvě třetiny z nich totiž pochází ze soukromého sektoru.

Měřeno velikostí hospodářství je podle Komise největší dopad „Junckerova plánu“ znatelný v zemích, jež byly těžce zasaženy krizí, tedy na Kypru, v Řecku, Irsku, Itálii, Portugalsku a Španělsku. I když je dopad přímých investic v těchto zemích vysoký, z výpočtů vyplynulo, že regiony zahrnuté do politiky soudržnosti, tedy většinou státy ze střední a východní Evropy, budou pravděpodobně z dlouhodobého účinku těžit více.

Podpora z EFSI umožnila EIB a její přidružené společnosti pro financování malých podniků – Evropskému investičnímu fondu (EIF) – pustit se do 898 akcí a nabídnout rizikové financování 700.000 malých a středních podniků v celé řadě odvětví ve všech 28 členských státech.

V poměru k HDP nejvíce z investic aktivovaných z EFSI získaly Řecko, Estonsko, Litva, Bulharsko a Finsko. Jako příklady lze uvést inovativní řešení v oblasti zdravotní péče ve Španělsku, oběhové hospodářství v České republice a produkci potravin v Řecku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek