Inflace v eurozóně v červnu zrychlila na 2 %

19.07.2018
Euroskop, čtk

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červnu zrychlilo na dvě procenta z květnových 1,9 procenta. Potvrdily to ve středu konečné údaje statistického úřadu Eurostat. V celé Evropské unii inflace zůstala na dvou procentech.

Na dvě procenta se inflace v eurozóně dostala po více než roce. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v EU i eurozóně zvýšily o 0,1 procenta.

Nejvíce k meziročnímu růstu inflace přispěl energetický sektor, sektor služeb a potraviny, alkohol a tabák. Ceny ve službách, které jsou největším sektorem ekonomiky eurozóny, se zvýšily o 1,3 procenta. Ceny energií stouply o osm procent a potravin, alkoholu a tabáku o 2,7 procenta.

Jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, naopak zpomalila na 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila jen 0,9 procenta.

Nejpomaleji rostly v červnu ceny v Irsku, kde inflace činila 0,7 procenta. Naopak nejvyšší inflaci mělo Rumunsko, 4,7 procenta. V Estonsku inflace činila 3,9 procenta. Inflace zpomalila ve třech členských zemích a ve dvou zůstala stabilní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek