Ekonomika eurozóny v druhém čtvrtletí zpomalila

11.08.2005
Hospodářský růst eurozóny se podle statistického úřadu Eurostat ve druhém čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta za první tři měsíce roku.

Hospodářský růst eurozóny se podle předběžného odhadu statistického úřadu Eurostat ve druhém čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta za první tři měsíce roku. Evropská komise k tomu dodala předpověď, že se v posledním čtvrtletí růst ekonomiky v eurozóně zrychlí.

Za celou Evropskou unii včetně České republiky se HDP za čtvrtletí do června zvýšil o 0,3 procenta proti předchozímu čtvrtletí. Meziroční růst dosáhl 1,3 procenta. V eurozóně se meziroční růst hospodářství zpomalil na 1,2 procenta, za tři měsíce do března se HDP eurozóny zvýšil o 1,4 procenta.

Evropská komise očekává vyšší údaje díky zprávám o nárůstu ekonomických aktivit a lepšímu klimatu mezi podniky. Za čtvrtletí na konci roku by růst mohl dosáhnout 0,4 až 0,8 procenta, částečně díky slabšímu kurzu eura. Předpověď růstu na třetí čtvrtletí komise ponechala na 0,2 až 0,6 procenta.

ECB dnes také v rámci svého pravidelného měsíčního bulletinu zveřejnila zprávu, že strukturální nezaměstnanost (nezaměstnanost nezávislá na ekonomickém cyklu) v eurozóně klesá už od roku 1990, s výjimkou Německa. Její výši v současné době odhadla na 8 procent. Tato hranice se tedy nachází jen těsně pod míro nezaměstnanosti eurozóny, která podle statistického úřadu Eurostat činí 8,7 procenta.

Strukturální nezaměstnanost vždy představovala v rámci eurozóny podstatný problém. Rostla již od 70.let a na počátku 90.let dokonce dosáhla na více než 10 procent.

Sdílet tento příspěvek