V ČR je propuštění zaměstnance z nejsložitějších v Evropě

21.08.2018
Euroskop, čtk

Pravidla pro propuštění zaměstnance jsou v ČR jedny z nejpřísnějších v Evropě. Je zde téměř nemožné se rozloučit se zaměstnancem, který například nezapadá do týmu. S náklady na propuštění zaměstnance z organizačních důvodů je Česko čtrnácté ze 36 zemí, které poskytly informace o nákladech výpovědi v obdobném případě. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte, která porovnávala 46 zemí Evropy, Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie.

Vyšší náklady než v Česku mají v Evropě při propouštění z organizačních důvodů například v Itálii, Belgii, Francii nebo na Slovensku. Naopak nižší jsou v Rakousku či Německu.

„Kalkulace nicméně nezohledňuje případy, kdy zaměstnavatel zaměstnance propustí bez zákonného důvodu (tedy neplatně) a ten výpověď úspěšně napadne žalobou u soudu. V takovém případě se pro zaměstnavatele náklady výrazně navyšují, mimo jiné i o náhradu mzdy,“ uvedla advokátka Deloitte Legal Anna Szabová.

Studie porovnává legislativu v daných zemích a pracuje s šesti porovnáními nákladů, v nichž reflektuje tři vzorové příklady propuštění zaměstnance na různých úrovních služební seniority a s různou výší odstupného, stejně jako rozdíly mezi zdůvodněným nebo nezdůvodněným propuštěním. Zohledňuje pouze propuštění ze strany zaměstnavatele, nikoli rozhodnutím zaměstnance.

Mezi šesti nejnákladnějšími zeměmi figurují Itálie, Švédsko a Francie, a to bez ohledu na to, zda je důvod výpovědi organizační nebo nikoli. Doplňují je Brazílie, Thajsko a Belgie u výpovědi z organizačních důvodů a Slovensko, Lucembursko a Irsko u výpovědi bez objektivního důvodu na straně zaměstnavatele nebo zaměstnance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek