Nejvyšší daňové zatížení v EU i na světě je ve Francii

15.08.2005
V první desítce světového daňového žebříčku časopisu Forbes obsadily unijní státy celkem osm míst. Z nových zemí EU je nejvýše sedmé Polsko.

V čele žebříčku takzvané „daňové mizérie“ stojí Francie, následovaná Čínou a Belgií. Vyplývá to z průzkumu prestižního ekonomického časopisu Forbes. Česká republika zaujímá v žebříčku nejvyšších daní 17.místo. Naopak lépe na tom je Slovensko, jehož výše odváděných daní a pojistného je 32. nejvyšší na světě.

Forbes ve svém žebříčku sleduje celkem 56 zemí. Podle ekonomů nelichotivá přední místa zaujímají především země Evropské unie. „Z hlediska daní je na tom mizerně nejen ČR, ale celá západní Evropa,“ řekl ekonom Patria Finance David Marek.

V první desítce obsadily unijní státy celkem osm míst. Z nových zemí Evropské unie je nejvýše na sedmém místě Polsko, Maďarsko je šestnácté. Nejlepší daňové podmínky na světě nabízejí asijské země, USA nebo Irsko. Úplně nejnižší index vykazuje Hongkong, Kypr či Singapur.

Ze zveřejněných údajů vyplývá, že celosvětovým trendem je snižování daní. Tento trend platí i pro českou republiku, ovšem čeští podnikatelé si na výši daní stále stěžují. Česká vláda v minulých letech prosadila snížení daní firem z 31 na 24 procent a od příštího roku poklesnou i daně lidem s příjmy přibližně do 30.000 korun měsíčně. Ekonomové ovšem upozorňují na nespravedlnost v placení daní a demotivaci bohatších občanů.


Index, podle kterého byl žebříček sestaven, je tvořený prostým součtem sazeb daní z příjmu osob i firem, DPH, zdravotního pojištění a sociálního pojištění odváděného zaměstnanci i zaměstnavateli. Podle analytiků tak není žebříček zcela přesný, protože nebere v úvahu daňovou základnu, odčitatelné položky nebo jiné daně. Například Německo tak podle Forbesu vykazuje nižší daně než reformní Slovensko, přestože realita je opačná.

Sdílet tento příspěvek