V EU začala platit nová pravidla o nakládání s elektrošrotem

15.08.2005
V Evropské unii vstoupila v platnost nová pravidla pro zacházení s elektrošrotem. Výrobci a prodejci mají povinnost od zákazníka odebrat starý výrobek, kupuje-li si nový.

Recyklační poplatek se projeví v ceně nového výrobku. Protože ale ministerstvo životního prostředí zatím nepřipravilo vyhlášku, poplatek bude zřejmě zaveden až od září. Systém sběru a recyklace starých elektrospotřebičů bude zajišťovat sdružení Elektrowin.

Podle novely odpadového zákona mají výrobci povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady na tento systém má pokrýt recyklační poplatek, který bude uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku. Navíc výrobci a dovozci musejí do ceny nových spotřebičů zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci, což zvýší cenu výrobků o několik procent.

Nejvyšší recyklační poplatek je u chladicích zařízení, kde činí 420 korun. Velké domácí spotřebiče budou mít poplatek 130 korun, televizory 200 korun a například vysavače 35 korun.
Do konce roku 2006 musí Česká republika podle evropské legislativy vybrat nejméně čtyři kilogramy elektroodpadu na jednoho obyvatele ročně, tedy zhruba 40.000 tun. Další cíl stanoví Evropská komise v roce 2008. Loni se v Česku sebralo zhruba 13.000 tun elektroodpadu.

Sdílet tento příspěvek