Registrace evropských domén začne v říjnu

15.08.2005
Po více než sedmi letech příprav si budou moci evropské společnosti i občané začít registrovat internetové domény s koncovkou .eu.

V rámci čtyřměsíční tzv. výchozí etapě, která by měla začít v říjnu, budou mít právo zaregistrovat si evropskou doménu přednostně společnosti se zaregistrovanými domácími a evropskými obchodními značkami a státní orgány. Zejména firmy tak budou mít možnost vybrat si doménu, odpovídající jejich obchodní značce.

Celá tato prvotní fáze registrace vypadá na první pohled jednoduše, ovšem experti od ní očekávají možné potíže. Může se podle nich stát, že začne boj o konkrétní doménu mezi firmami se stejným názvem, ale z jiného odvětví. Například některé evropské potravinářské firmy mají zaregistrovanou stejnou obchodní značku jako firmy ze stavebního sektoru. V současné době je již zaregistrováno 200 domén, které určila Evropská komise.

Právě EK, která celý proces registrací řídí, doufá ve vytvoření nového „internetového prostoru“ pro Evropu, stejně jako domény .com nebo .org, typické především pro USA. Novou doménu přijmou také evropské institituce, u nichž bude zpravidla nahrazena doména .int., kterou dosud používají. Tedy například Evropský parlament bude využívat novou doménu www.europarl.eu.

V České republice od května existovala možnost předběžných registrací domén. Tuto přeregistraci nabízelo několik firem. Předběžná registrace ovšem neposkytuje zájemcům o domény žádnou záruku, že jméno získají, ale zvyšuje pravděpodobnost, protože registrátor se postará o to, aby byl požadavek zájemce odeslán v nejbližším možném termínu.

Po výchozí fázi zapisování domén bude následovat volná registrace, která by měla začít v první polovině roku 2006. Očekávaná cena za roční registraci by se měla pohybovat kolem 500 korun. Sdružení EURid očekává, že v prvním roce zaregistruje přes milion domén .eu.

Sdílet tento příspěvek