EK chce zasáhnout do vlastnictví televizních práv na anglický fotbal

15.08.2005
Dominantní televizní společnosti BskyB, vlastněné mediálním magnátem Rupertem Mudrochem, tak může skončit 13 letý monopol na televizní práva nejvyšší anglické fotbalové soutěže Premier League.

Dominantní televizní společnosti BskyB, vlastněné mediálním magnátem Rupertem Mudrochem, může skončit 13 letý monopol na televizní práva nejvyšší anglické fotbalové soutěže Premier League. Informoval o tom britský list Guardian.

Evropská komise totiž podle listu připravuje proti Premier League po 18 měsíčních rozhovorech o prodeji televizních práv v Anglii, které nepřinesly žádné řešení, určitá opatření. Brusel chce například omezit vlastnictví práv společnosti Sky na 50 procent veškerých živých přenosů.

Komise plánuje učinit opatření již při následujícím kontraktu na prodej práv, který by měl platit od roku 2007. Nové nařízení by zároveň přineslo volný přístup k televizním právům dalším společnostem, jako ITV, NTL, Telewest nebo Setanta. Mluvčí Premiér League ovšem krach rozhovorů s EK popírá. Také zástupci televizní statice Sky věří, že „jejich pozice v oblasti fotbalových televizních práv zůstane silná.“

Exkluzivita televizních práv na sportovní přenosy existuje i ve Francii, kde televizní kanál Canal + vlastní práva na všechny živé fotbalové přenosy.

Sdílet tento příspěvek