Dovozci se bouří proti kvótám EU na dovoz čínského textilu

16.08.2005
Konflikt mezi EU a Čínou o dovozu čínského textilu měl skončit podepsáním červnové dohody o kvótách. Ovšem neskončil. V současné době v něm stojí evropský textilní průmysl pro importérům a obchodníkům.

Na začátku letošního roku se liberalizoval globální trh s textilem. Tento krok v Evropě vedl k prudkému růstu dovozů levného čínského textilu. Lobbing evropského textilního průmyslu a jednání mezi EU a Čínou nakonec vedl k červnové dohodě, která stanovila povolené kvóty na dovoz deseti druhů textilu.

Kvóty na svetry a pánské kalhoty byly vyčerpány již v polovině roku, v nejbližší době budou vyčerpány i kvóty na dovoz dámských halenek (nyní na 89 % letošního povoleného objemu) a podprsenek (84%). Zatímco evropským výrobcům tento vývoj vyhovuje, doufají totiž, že vzroste jejich vlastní prodej, dovozci si stěžují. Už v současné době jim hrozí nedostatek některých produktů a proto někteří z nich se plánují soudit kvůli možným finančním ztrátám.

Švédský ministr obchodu Thomas Östros minulý týden napsal dopis komisaři zodpovědnému za obchod Peteru Mandelsonovi, kde mu vysvětlil, jakým problémům v souvislosti s omezením čínského exportu čelí švédské firmy v čele Hennes & Mauritz. H&M za červenec ohlásil nižší tržby, než očekával. V Číně tato společnost šije 30% svých produktů.

Také německá vláda zaslala komisaři dopis, ve kterém vyjadřuje znepokojení nad finančními ztrátami dovozců. Komise nyní dala členským zemí čas do pondělí, aby jí poskytly údaje o obchodě, na základě kterých bude možné odhadnout hodnotu a množství zablokovaného zboží. Komise však bude potřebovat určitý čas na vyhodnocení ztrát, které dovozní kvóty dovozcům a prodejcům způsobily.

Sdílet tento příspěvek