Míra nezaměstnanosti v eurozóně klesla, v EU se nezměnila

01.10.2018
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie zůstala v srpnu na 6,8 procenta, nejníže od listopadu 2008. V samotné eurozóně se pak snížila na 8,1 procenta z červencových 8,2 procenta a ocitla se na nejnižší hodnotě od listopadu 2008. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Ve 28 zemích unie bylo v srpnu bez práce 16,657 milionu lidí, z toho 13,220 milionu v eurozóně. Proti červenci počet nezaměstnaných v unii klesl o 114.000 a v zemích platících eurem o 102.000.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,5 procenta. V Německu a Polsku činila 3,4 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost má Řecko, kde je bez práce téměř pětina práceschopných obyvatel, a pak Španělsko, kde je míra nezaměstnanosti 15,2 procenta.

Meziročně míra nezaměstnanosti klesla v EU o 0,7 procentního bodu a v měnové unii o 0,9 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti se snížila ve všech členských zemích, ze kterých jsou údaje k dispozici. Největší pokles zaznamenaly Kypr, Chorvatsko a Řecko.

Nizší míra nezaměstanosti u mladých

Opět výrazně se snížila míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let, i když nadále zůstává více než dvojnásobná ve srovnání s celkovou mírou nezaměstnanosti. V EU bylo bez práce 14,8 procenta mladých a v eurozóně 16,6 procenta.

Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila 6,2 procenta, a Česká republika s 6,3 procenta. Největší je naopak v Řecku, Španělsku a v Itálii, kde činí více než 30 procent.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v srpnu stagnovala na 3,1 procenta a počet registrovaných uchazečů o práci byl nejnižší pro tento měsíc od roku 1997. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek