Spor o kvóty rozděluje Evropu

18.08.2005
Názory na omezení Evropské unie, týkající se textilních dovozů z Číny, se vyhrocují. Výrobci textilu jsou s nimi spokojení, dovozci a obchodníci ostře protestují.

Názory na omezení Evropské unie, týkající se textilních dovozů z Číny, se vyhrocují. Výrobci textilu jsou s nimi spokojení, dovozci a obchodníci ostře protestují. Za dovozce a obchodníky z Německa dokonce podal módní dům Gelco u Spolkového ústavního soudu žalobu, kterou chce dosáhnout zrušení kvót. „Žalobu jsme podali v zastoupení celé branže,“ řekl šéf firmy Jürgen Richter listu Die Welt.

Také Německý svaz German Fashion sdružující výrobce a prodejce módního zboží již ohlásil, že hodlá podat obdobnou žalobu. Svaz tvrdí, že omezení poškozuje svobodu podnikání, právo na zisk dovozců a obchodníků.
Tento názor včera podpořil také německý ministr hospodářství Wolfgang Clement. „Omezení působí velkou škodu zpracovatelskému průmyslu a obchodu,“ zdůraznil v dopise obchodnímu komisaři Evropské unie Peteru Mandelsonovi a místopředsedovi komise Günteru Verheugenovi.

Protesty proti kvótám se však neomezují jen na Německo. Volání po zrušení kvót je silné také v Nizozemsku a Dánsku. Švédský prodejní řetězec Hennes & Mauritz se podle zmíněného listu chystá také k podání žaloby.
V tomto směru už v Bruselu působí Evropský svaz prodejců, EuroCommerce. Jeho mluvčí Elena Guédesová HN potvrdila, že po Komisi Evropské unie žádají větší „pružnost“ při vyjednávání s Číňany a určování kvót.
Komisař Peter Mandelson chce ale s případnými úpravami vyčkat až do doby, kdy bude mít přesná data o stavu dovozu textilu z Číny ze všech pětadvaceti členských států. Případné změny musí také projednat s čínskou stranou. První kroky v tomto směru se dají čekat nejdříve v první polovině září.

Antonia Mochanová, mluvčí Evropské komise citovaná listem Handelsblatt, naznačila, že by se mohlo v zájmu omezení škod módních domů a prodejců textilu vůbec, už v letošním roce čerpat z kvót, sjednaných na příští rok.
Druhým opatřením by mohlo být uvolnění zboží, které leží v celních skladech, protože do Evropy došlo už po vyčerpání kvót. Podle sdělení EuroCommerce jde až o 66,5 miliónu kusů kalhot a svetrů. Jejich neuvolněním pro prodej tak obchodu hrozí výpadek příjmů, který obchodníci odhadují na osm set miliónů eur.

Úřad komisaře Mandelsona se tak dostává mezi mlýnské kameny zájmu lobby výrobců textilu a zájmu prodejců. Navíc, ani v Evropské unii nepanuje ve věci kvót na čínský textil shoda – a to ne teprve teď, ale od samého začátku vzniku problému.
Zatímco textilní podniky ze států „severního křídla unie“ v minulých letech překládaly výrobu do Číny, výrobci z Francie nebo Itálie udržovali vlastní produkci doma.
Zájmový svaz German Fashion, který také zvažuje podání ústavní žaloby proti kvótám, tvrdí, že výrobci z jižní Evropy „vyprovokovali“ zavedení kvót tím, že v průběhu šetření Komise Evropské unie letos na jaře uváděli nadhodnocené údaje o přílivu zboží z Číny, které z trhu vytlačovalo domácí producenty.

S obdobným problémem se potýkají také Spojené státy. Ty začaly jednat s Čínou o omezení dovozu textilu včera. Opírají se o to, že po zrušení omezení na obchod s textilním zbožím k letošnímu 1. lednu, se zvedl dovoz z Číny o osmapadesát procent. Důsledkem je, že v amerických textilních továrnách ubylo na šestadvacet tisíc pracovních míst.

Sdílet tento příspěvek