Italská ekonomika stagnuje, v rozpočtu plánuje vyšší výdaje

31.10.2018
Euroskop, čtk

Italská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,8 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem pak stagnovala. V úterý to uvedl italský statistický úřad ISTAT. Podle italského premiéra Giuseppa Conteho se ale takový vývoj hrubého domácího produktu (HDP) očekával.

„Právě proto jsme předložili rozpočet, který počítá s vyššími vládními výdaji,“ řekl předseda vlády, který je právě na návštěvě Indie. Stejně špatný výsledek, tedy nulový růst z jednoho čtvrtletí na druhé, vykázala italská ekonomiky naposledy v závěrečném čtvrtletí roku 2014. Růst HDP této třetí největší ekonomiky eurozóny v posledních 18 měsících postupně zpomaluje.

Postoj premiéra sdílí rovněž vicepremiér Matteo Salvini. „Zpomalování HDP je další důvod, proč se za tento rozpočet dále zasazovat,“ napsal na facebooku.

Návrh rozpočtu nové italské vlády na příští rok počítá s výrazným růstem výdajů a schodkem 2,4 procenta. Kabinet argumentuje, že tak lze zabránit tomu, aby se slábnoucí italská ekonomika propadla do recese. Zadlužená země ale narazila u Evropské komise (EK), která jí rozpočtový návrh vůbec poprvé v historii Evropské unie vrátila k přepracování.

Italská vláda předpokládá, že růst HDP v příštím roce zrychlí na 1,5 procenta. Stane se tak údajně díky zvýšení investic, nižším daním a zavedení nepodmíněného základního příjmu, což by mělo podpořit spotřebitelské výdaje. Její odhad nesdílí téměř žádný nezávislý ekonom, upozornila agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek