Prezident Klaus zdůraznil význam ekonomické integrace Evropy

22.08.2005
Během oficiální návštěvy Islandu Klaus uvedl, že vstup ČR do EU byl pro naši zemi nezbytný „z historických a geografických důvodů.“

Český prezident Václav Klaus zdůraznil při dnešním setkání se svým islandským protějškem Ólafurem Ragnarem Grímssonem v Reykjavíku význam ekonomické části integrace Evropy. „Pro Českou republiku byl vstup do Evropské unie nezbytný z historických a geografických důvodů. Skoro bych ale řekl, že být součástí ekonomické části evropského integračního procesu je pro Island dostatečné,“ uvedl Klaus.

Island nikdy nepožádal o vstup do EU, je ale členem Evropského hospodářského prostoru. Podle Grímssona neexistuje v jeho zemi skutečně silný tlak pro členství v EU. Přesto je ale možné, že Island do unie někdy v budoucnu vstoupí, dodal.

Na Islandu žije asi 290.000 lidí, z toho zhruba polovina v hlavním městě a jeho okolí. Obyvatelé Reykjavíku spíše podporují vstup země do EU, naopak venkované stojí proti. Rybáři i zemědělci se bojí poškození svého postavení. Dotace pro zemědělství jsou na Islandu o 40 procent vyšší, než je průměr v EU. Rybolov zde naopak prosperuje bez podpory státu.

Bez uspokojivého řešení otázky rybolovu není vstup do EU podle mnohých myslitelný. Odpůrci vstupu požadují vyjmutí islandského pobřežního pásu ze společné rybářské politiky EU. V případě, že by k němu měly přístup i ostatní členské státy, znamenalo by to podle nich neúnosné ztráty a vedlo k nadměrnému rybolovu, snížení investic a zavedení státní podpory.

Sdílet tento příspěvek