EBA zveřejní výsledky zátěžových testů velkých bank v EU

02.11.2018
Euroskop, čtk

Evropský bankovní úřad (EBA) dnes zveřejní výsledky zátěžových testů 48 velkých bank v Evropské unii. Očekává se, že v centru pozornosti se ocitnou hlavně italské banky. Zátěžové testy byly zavedené po finanční krizi v letech 2007 až 2009 s cílem obnovit důvěru investorů a posílit bankovní systém.

Testů se účastní celkem 48 bank z EU, z toho 33 z eurozóny, které pokrývají zhruba 70 procent bankovního sektoru v unii. Testy nezahrnují žádnou banku z České republiky, pouze mateřské společnosti některých českých ústavů, jako Erste Group, Raiffeisen, KBC, Société Générale či UniCredit.

Letošní testy jsou považovány za nejpřísnější od jejich zavedení v roce 2009. Mají najít případné „díry“ v kapitálu bank a zajistit, že banky nebudou v budoucnosti potřebovat záchranu z peněz daňových poplatníků, jak tomu bylo v době finanční krize před deseti lety.

Hodnotí schopnost bank odolat teoretickým šokům na trzích jako neřízenému brexitu, výprodeji vládních dluhopisů a majetku nebo zvýšené politické nejistotě na pozadí klesajícího ekonomického růstu. Podle výsledků pak bankovní dohled určí, kolik kapitálu by měly bank držet nebo jaký rizikový majetek by měly prodat, aby zmírnily potřebu dodatečného kapitálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek