Unie obvinila chemické firmy z kartelových dohod

23.08.2005
Evropská komise obvinila řadu evropských chemických společností z kartelových dohod o cenách na trhu s methakrylátovými monomery.

Evropská komise obvinila řadu evropských chemických společností z kartelových dohod o cenách na trhu s methakrylátovými monomery. Z těch se vyrábí plasty, jež se používají v automobilech, elektronice a dalším spotřebním zboží. Oznámila to včera mluvčí komise Antonia Mochanová. „Rozhodli jsme se zahájit oficiální řízení proti velkému počtu evropských producentů,“ prohlásila Mochanová.

Komise tvrdí, že firmy se dohadovaly na cenách, vyměňovaly si důležité důvěrné informace o trhu a rozdělovaly si zákazníky a přenášely na ně dodatečné náklady. Podle osoby obeznámené se situací se obvinění týkají více než dvanácti firem. O svém obvinění již informovaly britské firmy Imperial Chemical Industries a Lucite a německé společnosti BASF a Degussa, napsala agentura Reuters.

Mluvčí BASF uvedl, že firma od komise obdržela velmi široký seznam námitek ohledně kartelových dohod o cenách na trhu s methakrylátovými monomery. Námitky se týkají období od března 1995 do října 2000.

Sdílet tento příspěvek