Banky v EU mají méně nesplácených úvěrů

29.11.2018
Euroskop, čtk

Banky v Evropské unii mají stále menší potíže s nesplácenými úvěry. Na konci druhého čtvrtletí letošního roku jich v EU bylo 3,4 procenta, o 1,2 procenta méně v meziročním srovnání. V některých zemích je však podle zprávy Evropské komise zveřejněné ve středu situace dramaticky jiná, v Řecku není včas spláceno 44,9 procenta úvěrů.

Na deseti procenty je podíl takzvaných úvěrů v selhání také na Kypru (28,1 pct.) a Portugalsku (11,7 pct.), přesně deset procent platí pro Itálii. V Česku banky takový problém nemají, podle údajů EK bylo podobných úvěrů 2,2 procenta, což je v meziročním srovnání zlepšení z 2,9 procenta.

Evropská komise s údaji přišla před prosincovým summitem EU, v jehož rámci mají lídři zemí na takzvaném „eurosummitu“ hovořit také o prohloubení evropské hospodářské a měnové integrace.

Snižující se problémy bank s nesplácenými úvěry, na které komise poukázala, by mohly otevřít cestu dohodě zemí EU na společném pojištění vkladů. S věcí dosud mělo potíže například Německo, právě s obavami, že bude muset přebírat záruky i za bankovní vklady v zemích, kde mají s vracením půjček a tedy finanční stabilitou bank problémy.

Místopředseda Evropské komise odpovědný za finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů Valdis Dombrovskis ve středu „díky pokroku, jehož bylo dosaženo při snižování rizik“ vyzval ministry financí i premiéry a prezidenty, aby se už v prosinci dohodli na konkrétních opatřeních ke sdílení rizik. „Silnější hospodářská a měnová unie je v zájmu každého z nás,“ upozornil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek