Po krachu původních jednání přišla EK s novým rozpočtem na 2019

30.11.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) dnes předložila členským zemím a Evropskému parlamentu nový návrh rozpočtu EU na příští rok. Komise to oznámila v tiskové zprávě. Učinila tak poté, co se minulý týden vyjednavači nedokázali shodnout na kompromisní podobě původního návrhu rozpočtu. Aby se unie na počátku příštího roku vyhnula rozpočtovému provizoriu, musí být nový návrh schválen členskými státy i europarlamentem ještě v příštím měsíci.

Nová verze rozpočtu počítá se 165 miliardami eur (4,28 bilionu Kč) v závazcích a 148 miliardami eur (3,84 bilionu Kč) v platbách. Původní návrh z května byl v závazcích i platbách o miliardu eur vyšší.

Závazky představují odhodlání financovat budoucí výdaje, tedy například prostředky přislíbené ve smlouvách. Platby zase vyjadřují očekávání, kolik peněz bude v daném roce skutečně potřeba zaplatit.

Evropský parlament obvykle ve své představě o rozpočtu původní čísla nabídnutá komisí zvýší, členské země většinou přijdou se snahou o nižší rozpočet a v následných jednáních se hledá kompromisní podoba rozpočtu. Letos se ale vyjednavači nedokázali shodnout z jiného důvodu. Parlament totiž prosazoval možnost využít peníze, které byly v roce 2017 určeny na vědu, na posílení programu Horizont 2020. Podle členských zemí by ale takový postup znamenal nepřijatelný precedent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek