Euro je pod tlakem kvůli francouzskému rozpočtu

12.12.2018
Euroskop, čtk

Euro je pod tlakem kvůli obavám ohledně francouzského rozpočtu. Jednotná evropská měna včera kolem 18:00 SEČ vykazovala vůči dolaru pokles 0,4 procenta na 1,1313 USD. Americký dolar naopak posílil díky nadějím na pokrok při řešení obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

K poklesu eura přispěly obavy investorů ohledně slibů, kterými se francouzský prezident Emmanuel Macron snaží zastavit protesty ve své zemi. Ministr pro rozpočet Gérald Darmanin v úterý uvedl, že slíbená hospodářská a sociální opatření přijdou stát zhruba na deset miliard eur (asi 260 miliard korun).

Britská libra zůstává pod tlakem kvůli přetrvávající nejistotě kolem odchodu Británie z Evropské unie. Vůči dolaru včera kolem 18:00 SEČ ztrácela zhruba 0,3 procenta na 1,2525 USD.

Naopak americký dolar posiluje. Představitelé USA a Číny v úterý podle agentury Reuters telefonicky diskutovali o harmonogramu další etapy obchodních jednání. Americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu napsal, že pokračují „velmi produktivní rozhovory“ s Čínou.

„Vyhlídky pro USA a Čínu se zlepšily. To znamená úlevu pro dolar,“ uvedl devizový obchodník Peter Ng ze společnosti Silicon Valley Bank.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek