Výše minimálních mezd v zemích EU jsou velmi odlišné

26.08.2005
Nejvíce v Evropské unii si mohou zaměstnanci pracující za minimální mzdu vydělat v Lucembursku, kde dostanou 1467 eur měsíčně.

Nejvyšší minimální mzda je v rámci zemí Evropské unie a kandidátských zemí vyplácena v Lucembursku. Naopak v Rumunsku je její výše více než dvacetkrát nižší. Vyplývá to z průzkumu statistického úřadu Eurostat. Podle zveřejněných údajů existují mezi minimálními mzdami vysoké rozdíly i v jednotlivých členských zemích.

V Lucembursku měsíční minimální mzda činí 1467 eur, v Rumunsku pouze 72. Jen o něco málo vyšší je minimální mzda v další kandidátské zemi, Bulharsku, kde mohou zaměstnanci měsíčně pracovat nejméně za 77 eur. Naopak limit minimální mzdy se příliš neliší v nových členských zemích EU, zejména Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, Maďarsku, ČR a na Slovensku, kde se pohybuje v rozmezí 116 – 235 eury.

Překvapivě vysoká je minimální mzda v Turecku, které by mělo své přístupové rozhovory s EU zahájit 3.října. Zaměstnanci si zde mohou vydělat nejméně 240 euro měsíčně. Ve Francii a Velké Británii je minimální měsíční mzda omezena limitem 1197 euro a tato suma řadí obě země na čtvrté místo pomyslného žebříčku za Lucembursko, Nizozemsko a Belgii.
Hranice minimálních mezd podle Eurostatu roste od roku 1999. Tempa růstu se v jednotlivých zemích liší. Nejrychleji se zvyšuje v Lucembursku, kde od roku 1999 vzrostla o 26 procent.

Také počet zaměstnanců pracujících za minimální mzdu je v jednotlivých zemích odlišný. Na Slovensku, ve Španělsku, na Maltě, ve VB, v ČR, Holandsku, Slovinsku a Irsku se procento těchto pracovníků pohybuje v rozmezí 0,4 – 3,1 procenta. To ostře kontrastuje například s Rumunskem (12,2 %), Francií (13,4 %) nebo Lucemburskem (16,9 %).

Sdílet tento příspěvek