Akcie evropských bank letos v průměru ztratily 25 procent

28.12.2018
Euroskop, čtk

Akcie evropských bank letos ztratily v průměru 25 procent své hodnoty a jsou na tom nejhůře od krize eurozóny. Zájem investorů o sektor ochladl kvůli nízké ziskovosti, zastaralým podnikatelským modelům, záporným úrokovým sazbám i odchodu Británie z Evropské unie, píše list Financial Times.

Propad cen už akcionáře přišel asi na 380 miliard dolarů (8,6 bilionu Kč). Žádná z předních evropských bank na burze nedosahuje své účetní hodnoty, v průměru jsou nyní hodnoceny asi na šest desetin jejich čistých aktiv. Stejný údaj pro šestici největších bank v USA činí 1,1 a pro asijské ústavy 1,0.

„Evropský bankovní sektor vydělává více peněz než v posledních letech, proti srovnatelným americkým či asijským bankám je jeho ziskovost slabá,“ uvedl analytik Citigroup Ronit Ghose. I když banky zvýšily zisky i kapitál, dolů je stahují nové skandály, stejně jako geopolitické a makroekonomické otřesy. Vedle brexitu je to například nová euroskeptická vláda v Itálii.

Výši úrokových sazeb neprospívá nejistota ohledně brexitu

Někteří ekonomové předpokládají, že úrokové sazby, které jsou pro bankovní výdělky klíčové, se už v dohledné době dostanou ze záporných hodnot. Stále však není jistý vztah Británie a EU po brexitu, který už banky zatížil náklady na restrukturalizaci v řádu stamilionů eur.

Zatímco u průměrné americké banky činí návratnost vlastního kapitálu 16 procent, v Evropě zhruba polovinu toho, uvedla Citigroup. Největší propad v letošním roce zažila Deutsche Bank, jejíž akcie na burze odepsaly 53 procent, především kvůli propadu zisků a kvůli vyšetřování jejích zaměstnanců podezřelých z praní špinavých peněz. Skandál s praním špinavých peněz v estonské pobočce připravil o 43 procent akcie Danske Bank.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek