Evropa pranýřuje nebezpečné aerolinie

30.08.2005
V Česku seznam nebezpečných aerolinií nyní neexistuje. Čeští dopravci v Belgii i Francii obstáli.

Aerolinie, které nedbají o bezpečnost svých letadel a nemají patřičně vyškolený personál, na evropská letiště nepatří. Takový je v podstatě vzkaz Evropské unie, která plánuje do šesti měsíců vydat černou listinu společností, které nesmějí přistávat na evropských letištích.
Vycházet přitom chce z podobných listin jednotlivých členských států. Takovým aeroliniím nebude povoleno využívat evropský vzdušný prostor a letiště ve státech unie.

Varování cestujícím
A právě takovou „listinu hanby“ vydalo včera francouzské Generální ředitelství civilního letectví. Cejch nedostatečnosti dostala pětice aerolinií: severokorejská společnost Air Koryo, americká Air Saint-Thomas, International Air Services z Libérie, mosambická Lineas AER de Mozambique a thajská letecká společnost Phuket Airlines.
„Pokud některá ze společností odstraní nedostatky, může být opět do Francie vpuštěna,“ uvádí ředitelství ve zprávě.
Rovněž Belgie se včera odhodlala zveřejnit seznam „vyhoštěných“ aerolinií. Na její černé listině je devět společností, převážně z Afriky. Egyptskou, ghanskou či nigerijskou leteckou společnost pak doplňují také ukrajinské aerolinie South Airlines.
K podobnému kroku se chystá tento čtvrtek švýcarský federální úřad pro civilní letectví. Podle tamního tisku půjde o více než 20 společností, které nesmějí přistávat na švýcarských letištích.
Země zveřejněním seznamů reagují na nedávnou sérii pěti leteckých neštěstí, při nichž zahynulo více než 330 lidí. Letos již při 120 nehodách letadel s více než šesti pasažéry zahynulo 840 osob. Francií patrně nejvíce pohnula havárie letadla kolumbijské firmy West Caribbean Airways, které vezlo převážně francouzské pasažéry. Katastrofu nikdo nepřežil. Na švýcarský úřad vyvinula veřejnost tlak poté, co se zjistilo, že letadlo, které se vloni zřítilo v Egyptě, patřilo firmě, která nesmí do země létat.
Již vloni zveřejnila černou listinu Velká Británie. Do jejího vzdušného prostoru tak nesmějí létat například Cameroon Airlines, Albanian Airlines či Air Express z Demokratické republiky Kongo.
Úřady, které informace o aeroliniích zveřejňují, tvrdí, že cestující mají právo vědět, jaké aerolinie neposkytují dostatek bezpečí. Na jejich adresu už zazněla také kritika, a to od sdružení pilotů Cockpit.
„Zatím aerolinie své případné problémy netutlaly. To se ale se zveřejňováním na listině může změnit. Společnosti se za každou cenu budou snažit zůstat na bílé listině,“ uvedl mluvčí sdružení Markus Kirschnek pro server Handelsblatt. Kritici také upozorňují, že zveřejnění jmen špatných společností okamžitě vzbuzuje dojem, že ty ostatní jsou bezpečné.

České dopravce doporučili
Francie včera spolu s černou listinou zveřejnila také „bílou listinu“ bezpečných leteckých dopravců. Figurují v něm všichni tři velcí tuzemští dopravci – České aerolinie, Fischer Air a Travel Service. České firmy se pak objevují také v seznamu doporučených dopravců pro cestovní kanceláře.
Bezpečnost letadel ale také něco stojí. „ČSA vynakládají na údržbu svého letadlového parku téměř dvě miliardy korun ročně,“ uvedla Jitka Novotná, mluvčí ČSA. Společnost nyní provozuje 50 letadel.
Firmy, jež vyjmenovalo francouzské ředitelství, do tuzemska nelétají. Čtyři z nich do Česka nepřilétaly nikdy, Phuket Airlines bylo podle vyjádření Úřadu pro civilní letectví povolení po kontrolách odebráno. Takových případů bylo v minulosti v Česku více. Úřad zatím neuvažuje o tom, že by podobný seznam někdy zveřejňoval.
„Pokud by někdo měl zveřejnit jména společností, kterým byl zakázán vstup do českého vzdušného prostoru, mělo by to být Ministerstvo dopravy, které povolení vydává a odebírá,“ vysvětlil pro ČTK šéf úřadu Petr Navrátil.

Francie zveřejnila jména „vyhoštěných“ aerolinií
Firma Stát Datum zákazu
Air Koryo KLDR Od dubna 2001
Air Saint-Thomas Spojené státy 19. 3. 2004
International Air Services Libérie 1. 4. 2004
Lineas AER de Mozambique Mozambik 3. 12. 2004
Phuket Airlines Thajsko 4. 6. 2005

Zdroj: www.dgac.fr

Sdílet tento příspěvek