Čtvrtletní růst HDP Francie navzdory protestům překonal očekávání

30.01.2019
Euroskop, čtk

Růst francouzské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí překonal očekávání analytiků, protože silný export kompenzoval útlum spotřebitelských výdajů v důsledku pouličních protestů. Francouzský statistický úřad INSEE dnes uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) se v posledním kvartálu zvýšil o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozích třech měsících.

Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali zpomalení čtvrtletního růstu na pouhých 0,1 procenta. V celém loňském roce růst druhé největší ekonomiky eurozóny zvolnil na 1,5 procenta z předloňských 2,3 procenta. Zaostal tak za vládní prognózou, podle které měl činit 1,7 procenta.

Spotřeba domácností, která je tradičním motorem francouzské ekonomiky, v posledních třech měsících loňského roku stagnovala po růstu o 0,4 procenta ve třetím čtvrtletí. Růst exportu naopak prudce zrychlil na 2,4 procenta z 0,2 procenta.

Francie se od loňského listopadu potýká s protesty takzvaného hnutí žlutých vest proti vládním reformám a růstu životních nákladů. Demonstrace měly negativní dopad například na tržby maloobchodníků, hotelů nebo restaurací.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek