Jediným kandidátem na hlavního ekonoma ECB je Ir Philip Lane

31.01.2019
Euroskop, čtk

Jediným kandidátem na post hlavního ekonoma a člena Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) je šéf irské centrální banky Philip Lane (49). V současnosti tuto funkci zastává Peter Praet (70), kterému skončí v květnu mandát.

Zvolení Lanea by znamenalo, že důležité posty v ECB budou nadále zastávat takzvané holubice, jak se říká centrálním bankéřům, kteří chtějí měnovou politikou podporovat hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Opakem holubic jsou jestřábi, kteří se při určování měnové politiky tolik neohlížejí na inflaci.

„Obdržel jsem jednu (nominaci). Irsko navrhlo guvernéra irské centrální banky Philipa Lanea,“ uvedl šéf euroskupiny Mario Centeno. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí platících eurem.

Kandidát je názorově příbuzný současnému prezidentovi Draghimu

Jmenování sice ještě nebylo potvrzeno, proces však bude pravděpodobně jen formalitou, protože Lane je považován za nespornou autoritu v měnové politice. Irskou centrální banku vede od roku 2015 a svými umírněnými názory je blízký prezidentovi ECB Mariu Draghimu. Lane bude zodpovědný za přípravu měnových rozhodnutí, což je jedna z nejdůležitějších pozic v bance.

Laneova kandidatura by měla být podpořena na zasedání ministrů financí eurozóny 11. února. Formálně jmenován by mohl být na summitu lídrů EU v březnu, uvedla agentura Reuters.

ECB čeká období výrazných personálních změn

Lane se připojí k ECB v době, kdy v této instituci dochází k širším změnám na důležitých postech. V říjnu končí mandát šéfovi Draghimu a šestičlennou Výkonnou radu opustí v prosinci také Francouz Benoît Coeuré. Celkem se letos změní téměř třetina 25členné Rady guvernérů, která zahrnuje všechny guvernéry centrálních bank eurozóny a členy Výkonné rady. Kromě tří členů Výkonné rady letos vymění guvernéry centrální banky v Belgii, Rakousku, Estonsku, na Slovensku a na Kypru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek