EU posiluje spolupráci v oblasti rizikových zahraničních investic

05.03.2019
Euroskop, čtk, MPO

Od dubna bude platné nařízení, které stanoví podmínky pro prověřování zahraničních investic proudících do členských států EU z třetích zemí. Přispěje tak k zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a ochraně strategických zájmů Evropy. Uvedla to dnes Evropská komise. Nařízení, projednávané od roku 2017, dnes bylo schváleno na ministerské úrovni.

„S novým systémem prověřování jsme nyní schopni mnohem lépe zajistit, aby investice pocházející ze zemí mimo EU skutečně prospěly našim zájmům,“ uvedl předseda EK Jean-Claude Juncker.

Bude spuštěna spolupráce, která členským státům a Komisi umožní vzájemnou výměnu informací a možných upozornění na rizika související s konkrétními zdroji zahraničního kapitálu. Zároveň budou stanoveny základní principy pro národní prověřovací mechanismy, které mohou členské státy provozovat. Vytvoření těchto pravidel je reakcí na obavy některých evropských zemí, zejména Francie a Německa, které se týkají především investic z Číny, upozornila agentura Reuters.

Konečné rozhodnutí o investici bude na členských státech

Mechanismus by měl chránit hlavně klíčová odvětví, jako je energetika, vodní hospodářství, doprava či komunikace, ale také určité technologie, například polovodiče, umělou inteligenci a robotiku.

Evropská komise, stejně jako ostatní členské státy, bude moci na základě nového mechanismu požádat o informace a sdělit názor členskému státu, ve kterém je zahraniční investice plánována. Konečné rozhodnutí, zda investici povolit, bude ale na hostitelské zemi.

V současnosti má mechanismus na prověřování zahraničních investic 14 zemí Evropské unie. Česko mezi nimi na rozdíl například od Maďarska či Polska není.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek