Investice v EU se loni dostaly na úroveň před finanční krizí

11.03.2019
Euroskop, čtk

Investice v Evropské unii se v závěru loňského roku konečně dostaly na úroveň, jakou měly před finanční krizí roku 2008. Data statistického úřadu Eurostat ukazují, že výdaje do strojů, nemovitostí a infrastruktury jsou zpět na hodnotách roku 2007. EU ale v tomto směru značně zaostává za Spojenými státy, kde jsou tyto výdaje o více než 20 procent vyšší než před krizí, uvedl list Financial Times.

Na zaostávání 28členné unie za USA ve sféře strojů a zařízení upozornila nedávno také Evropská investiční banka (EIB). Uvedla, že EU riskuje opakování situace z 90. let minulého století, kdy Spojené státy převzaly vedení v produktivitě díky vysokým investicím do informačních technologií.

Celkové výsledky EU maskují podstatné rozdíly mezi členskými státy a také závislost na několika z nich. Příkladem je Německo, kde jsou investice o 16 procent vyšší než v roce 2007. Mírně vyšší hodnoty vykázaly také Francie a Británie. Na rozdíl od nich jsou investice v Portugalsku, Španělsku a Itálii o 20 procent slabší než před krizí. Příčinou pomalého oživení v EU je z části realitní boom před krizí v řadě členských zemí EU, kde jsou investice do nemovitostí proto nyní o 40 procent slabší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek