Ekonomická nálada v eurozóně mírně poklesla, příčinou i brexit

29.03.2019
Euroskop, čtk

Ekonomická nálada v eurozóně v březnu podeváté za sebou klesla. Dostala se tak na nejnižší úroveň od října 2016. Vyplývá to z údajů Evropské komise, zveřejněných ve čtvrtek. Index ekonomické nálady se snížil na 105,5 bodu z únorových 106,2 bodu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali o něco mírnější pokles, a to na 105,9 bodu.

Nálada se v březnu zhoršila v průmyslu i ve službách, zatímco spotřebitelská důvěra mírně stoupla. „Ukazuje to, že podnikatelská důvěra je nadále pod tlakem a že začátek oživení (hospodářského) růstu skutečně ještě nepřišel. HDP (hrubý domácí produkt) za první čtvrtletí proto zřejmě bude opět zklamáním,“ uvedl ekonom Bert Colijn ze společnosti ING.

Evropská komise v únoru předpověděla, že růst ekonomiky eurozóny v letošním prvním čtvrtletí mírně zrychlí na 0,3 procenta z 0,2 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

Odhad hospodářského růstu pro celý letošní rok Komise nicméně snížila na 1,3 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Eurozóna se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek