MMF zhoršil odhad růstu globální ekonomiky, horší je i pro ČR

10.04.2019
Euroskop, čtk

Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,6 procenta. Ve svém pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Příští rok by se ale růst měl vrátit na 3,6 procenta. Horší je také výhled pro Českou republiku.

Na letošní rok čekal měnový fond pro globální ekonomiku původně růst o 3,7 procenta, v lednu však výhled zhoršil na 3,5 procenta a v úterý přistoupil k dalšímu zhoršení. Proti odhadu z loňského října je slabší také údaj za loňský rok, a to o 0,1 procentního bodu. Na vině je oslabení ve druhé polovině roku.

V případě České republiky čeká MMF na letošní rok tempo růstu 2,9 procenta, což by bylo stejně jako loni. V říjnu fond odhadoval, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky letos zpomalí pouze na tři procenta. Tehdy také fond odhadoval, že loňský růst dosáhne 3,1 procenta, i v tomto případě byla skutečnost nakonec horší.

Rizikem je brexit či fiskální problémy Itálie

Po silném růstu v roce 2017 a začátkem roku 2018 aktivita v globální ekonomice ve druhé polovině loňského roku výrazně zpomalila. Podle MMF to způsobila řada faktorů ve velkých zemích.

Zpomalila například ekonomika v Číně i zemích eurozóny, svou daň si vybralo i rostoucí obchodní napětí se Spojenými státy. Zpřísnily se také finanční podmínky. Situace se částečně zlepšila na začátku letošního roku, kdy americká centrální banka naznačila přestávku ve zvyšování úroků a trhy začaly být optimističtější ohledně obchodní dohody mezi USA a Čínou.

Nejnovější prognóza MMF počítá s oživením ve druhé polovině letošního roku, celkově však ve výhledu vývoje globální ekonomiky převažují rizika dalšího zpomalení. Za ta fond považuje mimo jiné odchod Británie z EU bez dohody, fiskální problémy Itálie, které by mohly ohrozit celou eurozónu, či změnu v měnové politice USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek