Vlády potvrdily mandát Komise pro obchodní vyjednávání s USA

16.04.2019
Euroskop, čtk

Zástupci členských zemí Evropské unie v pondělí definitivně potvrdili mandát Evropské komise vyjednávat se Spojenými státy o odbourání překážek volného obchodu. Podle agentury Reuters rozhodnutí několik měsíců brzdily výhrady Francie. Unijní vlády nakonec zahájení obchodních rozhovorů s USA schválily jasnou většinou, Francie byla proti a Belgie se zdržela.

Komise za členské země EU koordinuje společnou obchodní politiku, pro nové dohody nicméně potřebuje jejich pověření. Vyjednávání s Washingtonem chce vést po dvou kolejích: jednak je cílem snížit cla na průmyslové zboží, zároveň bude usilovat o zjednodušení způsobu, kterým podniky prokazují, že jejich produkty plní normy Evropské unie či Spojených států.

Jako jediná ze zemí EU zřejmě proti otevření obchodních jednání hlasovala Francie. Reuters minulý týden s odvoláním na zdroj v Elysejském paláci napsal, že důvodem nesouhlasu jsou opakované obchodní výhrůžky Washingtonu a jeho odchod od pařížské dohody o ochraně klimatu.

Vyjednávání navazuje na shodu ohledně nutnosti odbourávat cla

Na úmyslu odbourávat obchodní bariéry se loni v létě předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker shodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten tehdy slíbil, že zatím nepřistoupí k uvalení nových cel na dovoz aut z EU.

Spojené státy nicméně vůči Unie nadále uplatňují cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent, která zavedly v loňském roce. EU na tento krok zareagovala odvetnými cly na vybrané americké zboží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek