EU zvýšila přebytek v obchodu s USA, schodek s Čínou stoupl

18.04.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie za první dva měsíce letošního roku zvýšila přebytek v obchodu se Spojenými státy, zatímco její schodek v obchodu s Čínou vzrostl. Uvedl to statistický úřad Eurostat. Přebytek v obchodu s USA se za leden a únor zvýšil na 21,6 miliardy eur (554,36 miliardy Kč) z 20,9 miliardy ve stejném období loni, zatímco deficit v obchodu s Čínou stoupl na 37,8 miliardy eur z 35,5 miliardy eur.

Tento vývoj by mohl přispět ke zvýšení globálního obchodního napětí, poznamenala agentura Reuters. Spojené státy vůči Unii nadále uplatňují cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent, která zavedly v loňském roce. EU na tento krok zareagovala odvetnými cly na vybrané americké zboží.

Zástupci členských zemí Evropské unie v tomto týdnu definitivně potvrdili mandát Evropské komise vyjednávat se Spojenými státy o odbourání překážek volného obchodu. Podle komisařky pro obchod Cecilie Malmströmové by uzavření dohody o odstranění cel mělo evropský export do USA zvednout o osm procent, americký export do EU o devět procent.

Celkově se schodek zahraničního obchodu EU v prvních dvou měsících roku zvýšil na 28,4 miliardy eur z 20,7 miliardy před rokem. Hlavní příčinou pasivní bilance byl energetický dovoz, zejména z Ruska a Norska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek