Evropští oceláři chtějí opět zdražovat

12.09.2005
Největší evropský výrobce oceli, lucemburská společnost Arcelor, chce ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku zvýšit ceny ploché oceli.

Největší evropský výrobce oceli, lucemburská společnost Arcelor, chce ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku zvýšit ceny ploché oceli.
„Příplatek na okamžité dodávky sice stoupne o několik desítek eur, stále to ale bude méně než nedávné zvyšování cen v USA,“ řekl šéf koncernu Guy Dollé. Některé americké koncerny od prvního září zvýšily cenu ploché oceli o šedesát dolarů na tunu.

Arcelor je první evropská firma, která se po několikaměsíčním poklesu cen snaží situaci zvrátit. Od maxima, které oceláři zaznamenali v posledním kvartálu minulého roku, se ceny do srpna letošního roku propadly o 28 procent. Koncerny se zároveň musely vyrovnat se silně rostoucími cenami surovin, které dále snižovaly jejich zisky.

„Arcelor ve třetím čtvrtletí musel ceny ploché oceli snížit o 80 až 90 eur za tunu,“ vysvětluje Hermann Reith, analytik společnosti BHF-Bank ve Frankfurtu. Nyní ohlášené navýšení cen by tak tento pokles vyrovnalo zhruba jen z poloviny.
Arcelor a velký německý ocelářský koncern ThyssenKrupp ale podle expertů pokles cen ploché oceli pocítily jen v menší míře. Mezi nejdůležitější zákazníky v této oblasti totiž patří automobilky, s nimiž oceláři většinou mají uzavřené smlouvy na jeden či více roků, a to za pevnou cenu. U ThyssenKrupp se tyto dohody na celkovém obratu podílejí například 65 procenty.

Experti nyní očekávají, že jiné firmy v branži nejdříve počkají, jak na krok Arceloru trh zareaguje, a teprve poté jej budou následovat. Jak ThyssenKrupp, tak firma Salzgitter podle jejich mluvčích zatím o navýšení ke konci roku ještě nerozhodly.
Ocel by ale mohla zdražit i kvůli hurikánu Katrina, který postihl Spojené státy. „Pokud se začne s rekonstrukcí New Orleansu, bude zapotřebí velké množství oceli a její cenu by to zvýšilo,“ řekl agentuře Reuters šéf představenstva ThyssenKrupp Ulrich Jaroni. Profitovat z toho přitom budou nejen výrobci v USA.

Podle odhadů deníku Wall Street Journal by tak kvůli hurikánu mohly ceny oceli ve Spojených státech stoupnout až o pětinu. Zvýšení se očekává především u stavební oceli. Větší spotřebu by navíc podle analytiků bylo možné pokrýt i dovozy z Evropy.
V loňském roce přitom zákazníci na celém světě kvůli obavám z toho, že ceny budou růst, naplnili své sklady. Kvůli následnému poklesu poptávky pak výrobci snížili svou výrobu. Právě klesající počet zakázek, rostoucí dovozy a naplněné sklady jsou podle analytika Reitha důkazem toho, že „na trhu je pohyb“.

Evropský svaz Eurofer nyní nepočítá s tím, že by se ještě v roce 2005 poptávka nějak dramaticky měnila. Celkově dle jeho odhadů letos měla vzrůst o 1,2 procenta.
V Německu by se pak v letošním roce mělo vyrobit 46 miliónů tun oceli. To je meziroční pokles o jedno procento. Ještě počátkem roku přitom odborníci počítali s plusem ve výši 0,5 procenta.
Zda se výrobcům opravdu podaří ceny zvýšit, je ale podle expertů nejisté. „Momentálně je jejich moc určovat ceny spíše slabá,“ tvrdí Reith.

Sdílet tento příspěvek