Růst ekonomiky eurozóny i EU v prvním čtvrtletí zrychlil

02.05.2019
Euroskop, čtk

Tempo růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie v prvním čtvrtletí zrychlilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procentního bodu. Růst hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny činil 0,4 procenta, v celé EU pak 0,5 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

V meziročním srovnání růst HDP v 19 zemích platících eurem činil 1,2 procenta a v celé unii 1,5 procenta. Stejným tempem ekonomika rostla také v posledních třech měsících loňského roku. Údaje o růstu ekonomiky eurozóny překonaly očekávání analytiků v anketě agentury Reuters. Ti v průměru očekávali, že HDP se proti předchozím třem měsícům zvýší o 0,3 procenta a meziročně o 1,1 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) čekala, že v prvním čtvrtletí se HDP zvýší o 0,2 procenta a že ve druhém kvartálu růst zrychlí na 0,3 procenta. ECB kvůli trvale nízké inflaci na konci loňského roku odsunula zpřísňování měnové politiky.

Eurostat upozornil, že předběžný odhad vychází z údajů od 17 členských zemí, které mají na HDP eurozóny podíl 93 procent a na HDP celé EU pak 90 procent. Eurostat ve svém rychlém odhadu neuvádí žádné další podrobnosti. Zpřesňující zprávu zveřejní 15. května.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek