Eurostat potvrdil zrychlení hospodářského růstu v eurozóně

15.05.2019
Euroskop, čtk

Růst ekonomiky eurozóny v letošním prvním čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta z 0,2 procenta v závěru loňského roku. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak svůj odhad z konce minulého měsíce.

Ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí těžila z obnovení hospodářského růstu v Německu a z konce recese v Itálii. V celé Evropské unii hospodářský růst zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta v loňském čtvrtém kvartálu.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny v prvním čtvrtletí zvýšil o 1,2 procenta, tedy stejným tempem jako ve čtvrtém kvartálu. V celé EU zůstalo tempo meziročního růstu rovněž beze změny, a to na 1,5 procenta.

Ve srovnání s loňskem má letos růst zpomalit

Evropská komise minulý týden mírně snížila odhad růstu ekonomiky eurozóny i EU pro celý letošní rok. V EU by se měl HDP podle nové prognózy zvýšit o 1,4 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta. Oba odhady jsou tak o 0,1 procentního bodu nižší než v únorové prognóze komise.

Hospodářský růst by měl navíc výrazně zpomalit ve srovnání s loňskem, kdy se HDP v unii zvýšil o dvě procenta a v zemích eurozóny o 1,9 procenta. Na hospodářské vyhlídky Evropy má podle komise negativní vliv zpomalování růstu světové ekonomiky. Na příští rok ale komise předpokládá zrychlení hospodářského růstu v EU na 1,6 procenta a v eurozóně na 1,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek