EK chce uchovávat telekomunikační údaje

14.09.2005
Šest měsíců by se měly uchovávat emaily, celý rok telefonní hovory i záznamy o místě vedení hovoru. Celé opatření by mělo pomoci v boji proti zločinu a hlavně teroru.

Evropská komise by chtěla sjednotit pravidla pro uchovávání telekomunikačních dat telekomunikačními společnostmi. Šest měsíců by se měly uchovávat emaily, celý rok telefonní hovory i záznamy o místě vedení hovoru. Celé opatření by mělo pomoci v boji proti zločinu a hlavně teroru.

Evropská komise plánuje navrhnout směrnici, která by zavázala poskytovatele telekomunikačních služeb, aby pro policejní účely uchovávali data svých zákazníků. Data elektronické pošty by měla být uchovávána šest měsíců. Telefonní hovory, faxové přenosy dat a informace o místě volání a o pohybu během něj (u mobilních sítí) by měla být mazána až rok po uskutečnění hovoru, či datového přenosu. Evropská komise by tuto směrnici chtěla navrhnout 21. září 2005 a slibuje si, že v případě jejího přijetí povede ke zlepšení boje policejních složek se závažnou kriminalitou a terorismem.

Hlavní evropské telekomunikační společnosti se obávají nárůstu nákladů, které by přijetí nové směrnice vyvolalo. Odhad celkových ročních nákladů se odhaduje ve stovkách milionů euro. Bude to zřejmě jeden z důvodů, proč se na jednání Rady ministrů v říjnu 2005, kde se bude o této navrhované směrnici jednat, očekává její dočasné odmítnutí.

Zatímco politici jsou přesvědčeni, že je třeba bojovat s kriminalitou a s terorismem všemi prostředky, ať jsou jakkoliv drahé. 78% občanů uchovávání dat podle ankety firmy Colt Telecom jednoznačně odmítá.

Sdílet tento příspěvek