Výroba v eurozóně v dubnu klesla, dolů ji táhne Německo

14.06.2019
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v eurozóně se v dubnu meziměsíčně snížila o 0,5 procenta, klesá tak už dva měsíce. Dolů ji táhne zejména prudký propad v Německu i pokles v Itálii. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé EU se průmyslová výroba snížila o 0,7 procenta, ale například v České republice o 0,7 procenta vzrostla.

Meziročně se produkce průmyslu v 19 zemích platících eurem snížila o 0,4 procenta, ve všech 28 státech EU pak o 0,1 procenta. V březnu činil měsíční pokles v eurozóně 0,4 procenta a v celé unii 0,2 procenta, zatímco v únoru průmysl eurozóny stagnoval a v EU vykázal růst o 0,1 procenta.

Vývoj průmyslu v eurozóně poznamenal zejména pokles výroby zboží dlouhodobé spotřeby, který následoval po březnovém růstu o 0,6 procenta. O 1,0 procenta se snížila výroba meziproduktů, produkce investičního zboží se pak snížila o 1,4 procenta.

Jedinými pozitivními komponenty v průmyslu eurozóny byla s růstem o 1,4 procenta výroba energie a s 0,2 procenta výroba zboží denní spotřeby.

Produkci průmyslu eurozóny stáhlo dolů především Německo, které je její největší ekonomikou. Německý průmysl vykázal v dubnu propad o 2,3 procenta po březnovém růstu o 0,6 procenta. V Itálii, třetí největší ekonomice eurozóny, se pokles v dubnu zmírnil na 0,7 procenta z 1,0 procenta v březnu. Produkce ve druhé největší ekonomice eurozóny, ve Francii, stoupla o 0,4 procenta po poklesu o 1,1 procenta v březnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek