EK: Překážky ve světovém obchodě loni stouply na nový rekord

18.06.2019
Euroskop, čtk

Obchodní protekcionismus byl v loňském roce na vzestupu a dosáhl nového rekordu, zvláště kvůli novým bariérám, které zavedly Spojené státy a Čína. Celkem 23 zemí, které nejsou členy EU, loni zavedlo 45 nových bariér. V platnosti tak bylo na konci roku rekordních 425 omezujících opatření od 59 zemí. Vyplývá to z pondělní zprávy Evropské komise (EK) o překážkách obchodu a investic. Celkově nové bariéry zavedené loni ovlivňují nebo hrozí, že ovlivní vývoz z EU za 51,4 miliardy eur (1,3 bilionu Kč).

Nejproblematičtějšími zeměmi jsou Čína a Rusko. V Číně komise eviduje 37 překážek a v Rusku 34. Loni nejvíce nových bariér zavedly Čína spolu s Alžírskem – každá pět. Po čtyřech pak Spojené státy a Indie. Největší dopad mají překážky na sektor informačních technologií a obchodování s kovy.

„Celosvětově vidíme rostoucí hrozbu ochranářství, zvláště z Číny a z USA, a to je velmi znepokojující,“ uvedla na tiskové konferenci komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. „To je bohužel celosvětový trend a v krátkodobém horizontu nevidíme jeho konec,“ citovala ji agentura Reuters.

Nicméně zpráva EU také zjistila, že od roku 2014, kdy začala EK fungovat v současném složení, bylo zrušeno 123 překážek, z toho loni 35. Vývoz z EU byl díky tomu loni vyšší o 6,1 miliardy eur.

Z obchodních překážek zavedených loni EK upozornila zvláště na 25procentní clo na ocel a desetiprocentní na hliník, která zavedly Spojené státy. Čína omezila obchod novými pravidly týkajícími se kybernetické bezpečnosti a regulace potravin, zatímco Indie zavedla požadavek na veterinární osvědčení pro dovážené kožené zboží. Alžírsko pak zakázalo dovoz téměř 900 produktů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek